We hebben de feestdagen weer achter de rug. Dit jaar vielen ze gunstig en alleen tweede kerstdag viel buiten het weekend. Valt Kerst op een maandag en dinsdag? Dan kan het heel vervelend zijn als er net op de eerste vrije dag iets met je kunstgebit gebeurd.

Een paar jaar geleden was Kerst meteen na het weekend en kregen we de eerste werkdag een verontrustend telefoontje van Meneer. Hij was op de dag voor kerst naar zijn dochter op één van de waddeneilanden gegaan, om daar met de familie de kerstdagen door te brengen.

Na het nuttigen van wat hapjes op kerstavond, liep Meneer de badkamer in om even wat etensrestjes, die onder zijn kunstgebit zaten, weg te spoelen. Zijn kunstgebit zat al een paar weken niet lekker. Meneer had last met eten en het gevoel of zijn kunstgebit losser zat, maar zichzelf nog geen tijd gegund om een afspraak bij ons te maken om er eens naar te laten kijken.

Op de badkamer deed hij zijn kunstgebit uit boven de wastafel, maar het gebit glipte uit zijn handen en viel, via de rand van de wastafel, op de grond. In tweeën. Al mompelend en met zijn gebit in de hand kwam hij de woonkamer weer binnen waar Schoonzoon meteen op het idee kwam om het gebit te plakken met secondelijm.

Secondelijm

Het ‘wondermiddel’ hielp en Meneer kon weer even vooruit. Maar het duurde niet lang. De volgende ochtend, tijdens het kerstontbijt, brak het gebit wederom, na een hap te hebben gezet in een snee krentenbrood. De secondelijm werd er weer bij gehaald en Meneer had snel zijn kunstgebit (met de hard geworden lijmresten van de eerste keer) weer in zijn mond. De rest van de dag werd voorzichtig het gebit in al het eten gezet. Maar tweede kerstdag ging het weer mis waarop Meneer besloot het gebit te laten voor wat het was. Hij was met familie onder elkaar en zou eind van de dag toch weer terug naar huis rijden.

De dag na Kerst hing Meneer meteen bij ons aan de telefoon. Of wij hem zo snel mogelijk konden helpen. Omdat Meneer zelf al had geprobeerd de breuk te plakken, kostte het voor ons meer tijd om de reparatie uit te voeren. Veelal kan men, onder het genot van een kopje koffie en het krantje, blijven wachten. Nu moest Meneer, na het gebroken kunstgebit bij ons te hebben afgegeven, eind van de dag terug komen om zijn gerepareerde kunstgebit op te halen.

Omdat Meneer toch al een tijd last van zijn kunstgebit had, hebben we meteen een vervolgafspraak gemaakt voor een nieuw kunstgebit. Dat had hij veel eerder moeten doen, liet hij ons weten toen hij zijn nieuwe kunstgebit kreeg. Geen klachten meer met eten en weer lekker breeduit kunnen lachen.

Elk jaar met Kerst kan de familie nog smakelijk lachen als pa weer zijn tanden zet in het krentenbrood en komt het verhaal weer naar boven; ‘Weet je nog, pa?’. Meneer laat zich sindsdien, mede dankzij een goed zittend kunstgebit, het kerstdiner lekker smaken. Jaarlijks maakt hij een afspraak, om zijn kunstgebit bij ons te laten controleren, om ellende te voorkomen.

Advies

Hoe ongelegen een gebroken kunstgebit ook komt, wij adviseren u nooit een poging te doen om de breuk van uw kunstgebit met secondelijm te repareren. U kunt hierdoor het kunstgebit namelijk verder beschadigen, wat het voor ons weer moeilijker maakt om het in de goede pasvorm te repareren. Lees op onze website meer over het repareren van uw kunstgebit.